Matematiksel Modelleme ve Simülasyon
Söyleşi LEVENT ÖZBEK RÖPORTAJI
• İstatistikle hayatınız nasıl kesişti?
Matematik bölümünde okuyordum, ilk sene kaldım, dersi 2.tekrarımda Hocam Fikri Öztürk derse girmeye başladı, geçen seneye göre teorik anlatıyordu, daha çok hoşuma gitti. Öğrencilerinin fikrini alıyordu dersi anlatırken, bu sayede sevdim, bir araştırma yapmıştım, “Normal dağılım nerden çıkmış” diye, dersini verdi arkadaşlara anlattım, sonradan ilgim daha da arttı. 5 yıl dışarıda çalıştım sonradan İstatistik bölümüne geldim. Pişman değilim.
Bu doğal, rasgelelik kavramını algılamayla ilgili, eğer sıkı bir dini inancınız varsa zaten istatistiğe falan gerek yoktur, her şey belirlenmiştir. Biraz şüpheci bir yaklaşım takınırsanız işin içinde başka şeylerin de olduğunu görürsünüz. İnsanlık tarihine bakarsanız şüpheci görünmek her zaman desteklenmeyen bir davranış şekli olmuştur. Ama yine de insan şüphe ederek yolunu açmıştır. Bir de, bilimi sosyal fen vs gibi kolaycı kategorilere ayırmamakta fayda vardır. Bunların hepsi doğayı ve toplumu anlamanın değişik yollarından birileridir. Felsefe de, sanat da teoloji de fizik de doğayı farklı şekillerde anlamak için geliştirdiğimiz araçlardır.
İstatistik her bilim dalı ile ortak çalışan bir disiplin şimdi dünyada. Kimse istatistik bilimini kullanmadan bir araştırma yapmıyor artık, yavaş yavaş bizde de anlaşıldı, değer veriliyor. İnsanlık beraber yaşayacaksa yapay ayrımlara bilimde de gitmemeli, hepsi birbirinden beslenerek gelişiyor ilerliyor yaşam buluyor.
• Size göre istatistiğin Türkiye’deki ve dünyadaki yeri nedir?
Her bilim dalı gibi kendine has yöntem ve araçları var, İstatistik biliminin de, her gün yeni yeni gelişmeler yapılıyor. Diğer bilimler gibi, yani hiçbir bilim dalının birbirinden üstünlüğü yok. Dünyadan geri olduğumuz söylenemez. Önemli olan bu bilimi ihtiyaçlarımız çerçevesinde kullanmayı bilmek. Yoksa sadece kağıt üstünde kalır.
• Genç istatistikçi adayları olarak bizlere, iş hayatımızda mesleğimize sahip çıkmak adına neler önerirsiniz?
Temel kavramları öğrenmek gerek, sadece öğrenciler için değil, hepimiz için geçerli bu süreç. Bir de insanlığın kendi kendisine geliştirdiği kavramların esiri olmamasını öğrenmesi gerek. Müzik, felsefe, Estetik vb. konularda insan bir şeylerin farkına varabilirse bir başkasına da zarar vermemesi gerektiğini anlayabiliyor. Teknik eleman değil de biraz doğa insanı olabilmeyi öğrenmemiz gerekiyor. Doğanın bir parçası olan kendimize, bir toprağa basar gibi, bir karanfili koklar gibi narince yaklaşmamız gerek. • Biraz da sizden bahsedelim. Çok yönlü bir hocamızsınız, istatistik dışında hayatınızda nelerle uğraşıyorsunuz biraz bahseder misiniz?
Çok yönlü olduğum söylenemez, kendi ilgi alanlarım ile ilgili çalışmalarda bulunuyorum hepsi bu. Bazen eğitim-öğretime kafa yoruyorum, acaba öğrencilerimize daha iyi nasıl katkıda bulunabilirim diye, bazen doğayı anlamak için düşünüyorum. Bazen şiir yazıyorum. Bazen de insan neden bu kadar kötü olabiliyor diye ağlıyorum.
• Son olarak bir büyüğümüz ve bir eğitimci olarak hayat dair bizlere neler söylemek istersiniz?
Büyük olmayı öğrenmemek en iyisi. Çocuklar her şeyin farkına varıyor, çocukluğumuzu hiçbir şekilde kimseye teslim etmeden bırakmadan büyük yaşantımıza devam etmeyi becerebilmemiz gerek diye düşünüyorum. Serol Teber diye bir nöro-psikiyatrist var. Melankoli adlı kapsamlı kitabını şu cümleyle bitiriyor. Freud, Gothe’den almış, Serol Teber de bize uyarlamış. “Anlamayacak olanlara söyleme sakın / Bilebileceğin en güzel şeyleri”
|
1719 kez okundu
YorumlarHenüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın |